Wat ouders moeten weten


Veel ouders hebben geen flauw idee wat hun kinderen eigenlijk uitspoken op het Internet. Wat doen ze daar? En waarom vinden ze dat zo leuk?

Dat is een van de eerste dingen die je als ouder moet weten, om je kind goed te kunnen begeleiden. Maar er is meer. Een klein beetje verstand van de techniek – voor zover van belang voor de praktijk – is ook nodig. En natuurlijk: een goed inzicht in de risico’s, variërend van juridische risico’s (wat mag wel en wat mag niet) tot sociaalemotionele risico’s (waardoor kunnen kinderen van hun stuk raken) en veiligheidsrisico’s,zoals virussen en kinderlokkers.

 

Wat doen kinderen op Internet?

Hoe kun je je kinderen leren op een nuttige en veilige manier om te gaan met het Internet? Door te weten wat het Internet te bieden heeft en je betrokken te tonen bij wat ze doen. De vraag is echter: wat doen ze daar en waarom?

Kinderen spelen. Ook op de computer spelen is spelen. In de media vinden we berichten dat in meer dan 90% van de gezinnen een computer aanwezig is, en dat 80% van alle gezinnen met jonge kinderen toegang heeft tot het Internet.

Kinderen spelen niet alleen spelletjes op de computer (games), alleen of met elkaar, maar ze spelen ook met het apparaat zelf, met de techniek, met de communicatie-mogelijkheden, en zelfs met hun eigen identiteit. Bijvoorbeeld als ze gaan chatten, of als ze hun profiel op een profiel-site zetten. Het is hun natuur om alle mogelijkheden te ontdekken.

Daarnaast gebruiken ze Internet natuurlijk ook voor serieuze zaken, zoals het zoeken van informatie voor schoolwerk, en voor het maken van afspraken en het onderhouden van contact met vriendjes, vriendinnetjes of familie.

Al dat media-gebruik gaat niet ten koste van het sociale leven van de kinderen. Juist zij met een zeer actief sociaal leven, zijn ook online actief. Eerst zullen we in vogelvlucht laten zien wat kinderen eigenlijk zo leuk vinden aan Internet. Daarna komen de feitelijke bezigheden aan de orde:

surfen

gamen

forums, gastenboeken en sites met reactie-faciliteiten

e-mailen

chatten

Instant Messaging (vroeger via ICQ en MSN) is vervangen door apps om te communiceren: whatsapp, telegram, viber

cammen

downloaden

Skypen, Zoomen, Google-Meet

een homepage maken

persoonlijke profielen maken en bekijken

clubs oprichten en bezoeken

foto-albums maken

bloggen

hacken