Nederlanders blijken wereldwijd mensen te zijn die het fantastisch vinden met zoveel mogelijk anderen in contact te willen komen: chatten, profielsites, netwerkgroepen. U roept maar en Nederland staat vooraan en vaak bovenaan.

Onze kinderen wijken hier niet veel van af. En zodra het kan en/of mag, gaan kinderen hier voortvarend mee aan de slag. En als uw kind zich daarmee bezighoudt (wat u allang wist natuurlijk) is het wel zaak een paar basisafspraken te maken over het gebruik hiervan. Want met name profielsites zoals de populaire Hyves.nl blijken ook veel pedofielen aan te trekken: Bijna zestien procent van de veroordeelde pedofielen in Nederland heeft een profiel op Hyves. Maar net zoals jongeren in groepjes buiten bij elkaar komen om rond te hangen, zijn dit soort profielsites ook een hangplek, maar dan eentje die 7 dagen per week 24 uur per dag geopend is.

Jezelf manifesteren op internet is best leuk en daardoor tips en tekstjes uitwisselen met je vrienden kan best grappig zijn, maar hou dan wel de gouden regels en afspraken altijd voor ogen.

Reclame

 

Netwerksites moeten geld verdienen om te blijven bestaan. Soms zijn er betaalde accounts, maar in de regel is deelname voor u of uw kind zonder kosten. Dat komt omdat op de pagina's advertenties worden vertoond en de beheerder van de website verdient als bezoekers op zo'n advertentie klikken of soms is het alleen al laten zien van een advertentie geld waard.

Omdat vanuit de sexindustrie of bijvoorbeeld datingsites veel geld in advertenties wordt gestoken, komt het met grote regelmaat voor dat op de pagina van uw kind ook ongewenste advertenties worden vertoond. Over dit onderwerp is ook een discussie te lezen op Hyves.

Waar kan uw kind zich zoal aanmelden?


Bij profielsites of social communities gaat het erom dat je als lid gegevens van jezelf bekend maakt, al dan niet met profielfoto en andere gegevens. Als je lid bent kun je vrienden aan jezelf verbinden/vrienden toevoegen. Dat kunnen je eigen vrienden zijn, maar kunnen ook mensen zijn die daarom vragen of personen die je kind zelf opzoekt.

 

Hyves

Hyves is een typisch Nederlandse site met onvoorstelbaar veel leden: 9,5 miljoen in onze land, waaronder onze huidige minister-president. Leden kunnen profielfoto's plaatsen, vrienden zoeken, filmlinks erop zetten, andere leden krabbelen (een berichtje sturen). Om Hyves veilig te houden voor gebruikers, heeft de site zelf een informatiepagina gemaakt: Kijk op deze pagina.

Wanneer een lid persoonlijke informatie hier zet, is deze voor iedereen beschikbaar.  Het is mogelijk een profiel gedeeltelijk of geheel alleen beschikbaar stellen voor vrienden of voor vrienden van vrienden (de zogenoemde connecties). Ook is er een mogelijkheid om berichten te beschermen. Je kunt berichten afschermen voor iederéén, behalve vrienden/connecties. 100% garantie biedt dit echter niet.
 

Facebook.com

Facebook is wereldwijd de grootste profielsite met 350 miljoen gebruikers. Bij kinderen duidelijk minder populair dan Hyves.  Per profiel kunt u allerlei privacy-instellingen inrichten.

..en de rest...

Linkedin.com is een netwerksite voornamelijk bedoeld als een zakennetwerk, waar volwassenen met elkaar in contact komen. Kinderen zijn hier niet welkom.

Myspace Is geweldig omdat jonge muzikanten daar hun eigen muziek kunnen laten horen.

De do's en don'ts: oftewel de Gouden Regels.

1. Hoe jonger kinderen zijn, hoe minder ze de gevolgen kunnen overzien van gebeurtenissen waarmee ze geconfronteerd worden. Wij pleiten voor een minimumleeftijd van 14 jaar.


2. Ga met uw kind in gesprek over het aanmaken van een profiel; leg uit dat naast leuk er ook vervelende kanten kleven aan zo'n site en dat u daarom de vinger aan de pols wilt houden, bijvoorbeeld door aan te kondigen mee te kijken naar de acties van uw kind of van anderen die contact met uw kind zoeken. U kunt ook zelf een profiel aanmaken en uw kind toevoegen. U laat daarmee weten betrokken te blijven.

3. Kies bij het instellen van een profiel een fantasie-naam en niet voor- en achternaam van uw kind. Vermeld ook het adres niet.

4. Uw kind gaat ook foto's bij het profiel plaatsen; controleer deze.

5. iedere netwerksite heeft ook privacy instellingen. Voor hyves is dat deze pagina.