Nederlanders blijken wereldwijd mensen te zijn die het fantastisch vinden met zoveel mogelijk anderen in contact te willen komen: chatten, profielsites, netwerkgroepen. U roept maar en Nederland staat vooraan en vaak bovenaan.

Onze kinderen wijken hier niet veel van af. En zodra het kan en/of mag, gaan kinderen hier voortvarend mee aan de slag. En als uw kind zich daarmee bezighoudt (wat u allang wist natuurlijk) is het wel zaak een paar basisafspraken te maken over het gebruik hiervan. Want met name social media-sites zijn bij uitstek het jachtterrein van pedoseksuelen. Maar net zoals jongeren in groepjes buiten bij elkaar komen om rond te hangen, zijn dit soort profielsites ook een hangplek, maar dan eentje die 7 dagen per week 24 uur per dag geopend is.

Jezelf manifesteren op internet is best leuk en daardoor tips en tekstjes uitwisselen met je vrienden kan best grappig zijn, maar hou dan wel de gouden regels en afspraken altijd voor ogen. Ga niet zomaar in op uitnodigingen voor vriendschap van mensen die je niet kent en maak dit ook duidelijk aan je dochter of zoon. 

Reclame

 

Netwerksites moeten geld verdienen om te blijven bestaan. Soms zijn er betaalde accounts, maar in de regel is deelname voor u of uw kind zonder kosten. Dat komt omdat op de pagina's advertenties worden vertoond en de beheerder van de website verdient als bezoekers op zo'n advertentie klikken of soms is het alleen al laten zien van een advertentie geld waard.

 

Waar kan uw kind zich zoal aanmelden?


Bij profielsites of social communities gaat het erom dat je als lid gegevens van jezelf bekend maakt, al dan niet met profielfoto en andere gegevens. Als je lid bent kun je vrienden aan jezelf verbinden/vrienden toevoegen. Dat kunnen je eigen vrienden zijn, maar kunnen ook mensen zijn die daarom vragen of personen die je kind zelf opzoekt.

TikTok (riskant)

Ultra korte filmpjes tot 15 seconden van jezelf maken, bewerken met grappige toevoegingen en plaatsen maar. Razend populair onder jongeren. TikTok is echter niet alleen maar leuk. In juli 2020 was er een oproep om deze app te verwijderen, omdat de app veel data verzamelt van de gebruiker en het eerder in de categorie spyware thuishoort. Lees hier het artikel.

 

Instagram

Een site waarop met name foto's gemaakt met de smartphone op worden gezet. Ook komen er steeds vaker filmpjes op via de zg stories. Zeer populair bij jongeren.

 

Facebook.com

Facebook is wereldwijd de grootste profielsite met 2,6 miljard gebruikers. Bij kinderen duidelijk minder populair dan het vroegere Hyves.  Per profiel kunt u allerlei privacy-instellingen inrichten. Die privacy-instellingen zijn ook wel nodig, gezien het bizarre aantal fake-profielen. Zo kan het voorkomen dat je een bericht krijgt van een vriend of familielid, waarbij later zal blijken dat het profiel van je relatie is gekopieerd. De communicatie vanuit dat fakeprofiel gaat dan al snel over geld of nare zaken.

Kijk hier hoe je een fake-profiel herkent en vergeet ook niet deze criminele actie te rapporteren bij Facebook.

 

Pinterest

Pinterest is ook een plaatjes-website. Het wordt vaker gebruikt om plaatjes te zien, dan om zelf daar plaatjes neer te zetten. Veel van de plaatjes op Pinterest hebben ook commerciële bedoelingen. Op zich niet zoveel mis mee, want dat is niet schadelijk.

 

..en de rest...

Linkedin.com is een netwerksite voornamelijk bedoeld als een zakennetwerk, waar volwassenen met elkaar in contact komen. Kinderen zijn hier niet welkom.

Myspace  was geweldig omdat jonge muzikanten daar hun eigen muziek kunnen laten horen; in 2020 speelt deze site eigenlijk geen rol van betekenis meer.

De do's en don'ts: oftewel de Gouden Regels.

1. Hoe jonger kinderen zijn, hoe minder ze de gevolgen kunnen overzien van gebeurtenissen waarmee ze geconfronteerd worden. Wij pleiten voor een minimumleeftijd van 13 jaar.


2. Ga met uw kind in gesprek over het aanmaken van een profiel; leg uit dat naast leuk er ook vervelende kanten kleven aan zo'n site en dat u daarom de vinger aan de pols wilt houden, bijvoorbeeld door aan te kondigen mee te kijken naar de acties van uw kind of van anderen die contact met uw kind zoeken. U kunt ook zelf een profiel aanmaken en uw kind toevoegen. U laat daarmee weten betrokken te blijven.

3. Kies bij het instellen van een profiel een fantasie-naam en niet voor- en achternaam van uw kind. Vermeld ook het adres niet.

4. Uw kind gaat ook foto's bij het profiel plaatsen; controleer deze.

5. iedere netwerksite heeft ook privacy instellingen. Bij instagram, lees deze tips voor ouders.